Home » Colline Metallifere » Castelnuovo di Val di Cecina

Castelnuovo di Val di Cecina

Castelnuovo Val di Cecina is een pittoresk stadje gebouwd op de flanken van een heuvel temidden van de zogenaamde Colline Metallifere. In het doolhof van stijgende en dalende straatjes die te smal zijn om met de auto te passeren is het heerlijk wandelen en doe je de ene ontdekking na de andere.

overdekt steegje
overdekt steegje

Zeker en vast denkt de plaatselijke bevolking daar anders over wanneer ze hun auto aan de rand van de stad moeten plaatsen en hun boodschappen te voet door de smalle straatjes tot bij hun woning moeten brengen.

Het kleine stadje beschikt ook over een primaat, het bezit namelijk het smalste straatje ter wereld (nauwelijks 46 cm breed!)

Ligging en hoe te bereiken

Castelnuovo Val di Cecina bevindt zich in de regio Pisa en meer bepaald in de Colline Metallifere, bekend voor de energiewinning door geothermie. Vanuit Castelnuovo zie je dan ook de verschillende centrales van het nabijgelegen Larderello en de leidingen die de energie vanuit de verschillende ondergrondse bronnen naar de centrale brengen.

Castelnuovo Val di Cecina ligt op 114 km van Pisa, op 78 km van Siena en op 80 km van Grosseto.

Bezienswaardigheden

In Castelnuovo zelf

Vanuit het plein Piazza XX Settembre vertrekt een wandelroute, opgesteld door de gemeente, die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden brengt waaronder de crypte en interieur van de kerk Oratorio della purificazione, het smalste straatje ter wereld il chiassino (slechts 46 cm breed en dus niet geschikt voor wie lijdt aan claustrofobie) en de stadspoorten porta Romana en porta Fiorentina.

Il Chiassino is amper 46cm breed
Il Chiassino is amper 46cm breed
Oratorio della purificazione Castelnuovo Val di Cecina - crypte
Oratorio della purificazione Castelnuovo Val di Cecina – crypte
middeleeuwse stadspoort Porta Romana
middeleeuwse stadspoort Porta Romana

Op bepaalde plaatsen lopen de steegjes aan de rand van het stadje en kun je genieten van enkele panoramische zichten op het landschap van de Colline Metallifere.

In de buurt

Naast de centrale van Larderello bevindt Castelnuovo Val di Cecina zich in de buurt van het pittoreske Montecerboli dat gebouwd is op resten van een 11de eeuwse kasteel, het stadje Pomarance en Sasso Pisano waar je een zwembad hebt waar het water rechtsteeks uit de vulkanische ondergrond komt.

Zicht op de geothermische centrale van Larderello
Zicht op de geothermische centrale van Larderello

De buurt rond Castelnuovo Val di Cecina is bovendien uitermate geschikt voor trekking.

Praktische informatie

overnachten klein

Vakantie accommodaties in en rond Castelnuovo Val di Cecina: Prijzen en aanbiedingen

Meer foto’s

 

bekijk ook

Volpaia Radda in Chianti

Volpaia een parel in de Chianti streek

Eén van die dorpjes in de prachtige Chianti streek die je vast en zeker niet …