De heilige miswijn Vin Santo

De vino Santo afgekort als vinsanto is een zoete dessert wijn die typisch is voor Toscane, ze wordt meestal geserveerd met de cantuccini koekjes en je vindt ze in praktisch elk restaurant terug. De bedoeling is dat je de koekjes onderdompelt in de wijn.

 

Afkomst vinsanto

De afkomst van de vinsanto zou teruggaan naar 1439 wanneer een Griekse priester tijdens het Concilie van Firenze bij het proeven van de wijn vin pretto, de woorden uitsprak dit is de “vin xanto” verwijzend naar een zoete wijn in Griekenland.

vinsanto en cantuccini koekjes

vinsanto en cantuccini koekjes

De omstaanders dachten dat de priester verwees naar de kwaliteit van de wijn die de titel heilig waard was waardoor de vin pretto in het vervolg vin santo werd genoemd. Een ander verklaring zou zijn dat de priester verwees naar het Griekse woord xhantos wat in het Grieks geel wil zeggen, de vinsanto is inderdaad geel van kleur.

Een andere, meer geloofwaardige uitleg, is dat de naam santo simpelweg verwijst naar het feit dat de wijn gedronken werd tijdens de misviering.

 

Productie vinsanto 

De vinsanto wordt gemaakt van de druivensoorten trebbiano en malvasia. Na de druivenpluk worden de druiven op rieten matten in een geventileerde plaats te drogen gelegd waarna ze vervolgens geperst worden, het sap dat hierbij verkregen wordt wordt gemengd met de most van een vorige persing en vervolgens in houten vaten te rijpen gelegd. De rijpingsperiode kan variëren van 3 tot meer dan 10 jaar.

In Toscane vinden we ook de Vin Santo del Chianti en de duurdere Vin Santo del Chianti Doc terug. Eerstgenoemde wordt enkel geproduceerd in de streken rond Arezzo, Firenze, Pisa, Siena, Pisa, Pistoia en Prato en heeft de erkenning DOC (denominazione origine controllata). Laatstgenoemde mag enkel geproduceerd worden in de streken rond Firenze en Siena.

het drogen van de druiven

het drogen van de druiven

Vraag je in Toscane een glas vinsanto dan krijg je daar gegarandeerd de droge amandelkoekjes cantuccini bij (meer info over deze koekjes en de bereiding ervan). Bedoeling is dat je de koekjes onderdompelt in de vinsanto en opeet. Wil je doen zoals de Italianen dan laat je de overgebleven vinsanto over in je glas maar ik vind het zonde vooral als het de duurdere vinsanto del Chianti DOC betreft.