Home » Fietsen in Toscane » Fietsroutes in Toscane » De Mortirolo van Toscane

De Mortirolo van Toscane

Wie denkt dat er geen zware beklimmingen in Toscane zijn moet toch eens de klim vanuit Castelnuovo dei Sabbioni naar Valico del Morellino met de fiets doen.

Naar de top die op 755 meter hoogte ligt zijn er 3 routes: langs Radda in Chianti, Lucolena of Castelnuovo dei Sabbioni. De zwaarste zijn die via Radda in Chianti en Castelnuovo dei Sabbioni.

De klim vanuit Castelnuovo dei Sabbioni is 9,55 km lang en start op 260 m; de top ligt op 755 m waarbij je dus een hoogteverschil van 495 m aflegt. Dit komt neer op een gemiddeld stijgingspercentage van 5,20% wat niet echt afschrikwekkend is maar dat komt doordat er op het einde vooraleer je de echte top bereikt, namelijk de Valico del Morellino, er een redelijk lang vlak stuk in zit.

hoogteprofiel Valico del Morellino
hoogteprofiel klim

Je zou kunnen zeggen dat de echte moeilijke klim maar 5,68 km lang is met een hoogteverschil van 450 m wat toch neerkomt op een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%.

Ook dit is niet echt schrikwekkend maar houd er rekening mee dat er een stuk van bijna 2 km lang in zit waarbij je 236 hoogtemeters aflegt wat neerkomt op een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1%. Dit stuk start na ongeveer anderhalve kilometer klimmen.

Hieronder kun je het 1ste deel van de beklimming zien (met het zwaarste stuk)


Als je snelheidsmeter meer dan 10 km/uur aangeeft dan ben je zeer goed bezig. Het is hier echt afzien en vergelijkbare percentages heb je enkel bij de Mortirolo of de Zoncolan, 2 gevreesde cols in Italië.

Ben je een echte klimmer dan zul je je op deze klim zeker en vast amuseren.

Hieronder kun je deel 2 van de beklimming bekijken

Kenmerken klim naar Valico del Morellino

Startplaats klim

Kom je vanuit Castelnuovo dei Sabbioni dan zie je op een gegeven moment de bordjes staan naar Massa Sabbioni, Radda in Chianti en camping Orlando. Je rijdt dit straatje in en begint dadelijk aan de klim.

startplaats klim naar Valico del Morellino
in blauw aangeduid waar de klim start

Kenmerken klim

  • Lengte: 9,55 km
  • Hoogteverschil: 495 meter
  • Gemiddeld stijgingspercentage: 5,20%
  • Hoogste stijgingspercentage: 15%

 

bekijk ook

Pozze di Lecchi Toscane

Genieten van het ijskoude water van Pozze di Lecchi in Gaiole in Chianti

Het spreken van de taal van de plaatselijke bevolking opent deuren en kan voor aangename …