Home » Accomodaties in Toscane » actieve vakantie in Toscane » De retro wielerwedstrijd Eroica

De retro wielerwedstrijd Eroica

de retro begeleiding tijdens de Eroic - foto Eroica-
de retro begeleiding tijdens de Eroica – foto Eroica-

Ieder jaar op de eerste zondag van de maand Oktober vindt in Toscane de retro wielerwedstrijd Eroica plaats. Deze historische wielerwedstrijd voor wielerliefhebbers die voor het eerst in 1997 werd georganiseerd door enkele vrienden met een passie voor de vooroorlogse wielersport, lokt tegenwoordig deelnemers van over gans de wereld. Boeken op voorhand is dus noodzakelijk maar is tegenwoordig geen garantie meer om toegelaten te worden.

Het parcours bestaat voor een groot gedeelte uit witte kiezelsteentjes, de zogenaamde “strade bianche” en de deelnemers dienen een stalen vintage fiets van vóór 1987 te gebruiken met versnellingshendels op het frame en gewone pedalen met riempjes. Wil je je echt retro kleden dan draag je een wollen koersbroek en -trui.

Afzien op de strade bianche - foto Eroica-
Afzien op de strade bianche – foto Eroica-

De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 38km, 75km, 135km en tenslotte 209km. Start- en aankomstplaats is het Chianti stadje Gaiole in Chianti en afhankelijk van de afstand fiets je in de Chianti streek, de Crete Senesi en de Val d’Orcia. Het mooiste van Toscane dus, je rijdt er tussen wijnvelden, olijfbomen, pittoreske dorpjes, graanvelden, rotsformaties, bossen en nog veel meer.

Ook ik heb in 2016 deelgenomen aan de volledige afstand, een verslag vind je op de volgende link

Kies je voor het volledige parcours van 209km dan doe je er best aan om de dag ervoor vroeg te gaan slapen want de start wordt gegeven om 05.00 nog voor zonsopgang.

Langs het parcours staan natuurlijk bevoorradingen waar je even op adem kunt komen. Verwacht geen isotone vloeibare sportdranken en sportvoeding want die horen enkel thuis in het moderne wielrennen. Enkel stevige kost wordt geserveerd zoals maaltijdsoepen, geroosterd brood met olie en broodjes met hesp, kaas en salami. Als dorstlesser kun je kiezen tussen water en rode wijn!

maaltijdsoep als bevoorrading -foto Eroica-
maaltijdsoep als bevoorrading -foto Eroica-

 

stevige kost als bevoorrading - foto Eroica-
stevige kost als bevoorrading – foto Eroica-

Het evenement heeft plaats op zondag maar begint feitelijk al vanaf de woensdagavond met allerlei activiteiten zoals voordrachten over wielerhelden, bezoek aan Chianti Classico wijnkelders uit de buurt, een permanente markt van oude fietsen, kledij en fietsonderdelen. De zaterdagavond is er een grote maaltijd voorzien voor alle deelnemers en geïnteresseerden.

markt tijdens Eroica
markt tijdens Eroica
verkoop retro fietsartikelen op de Eroica markt
verkoop retro fietsartikelen op de Eroica markt
verkoop antieke fietsen op de Eroica markt
verkoop antieke fietsen op de Eroica markt

Omwille van het overdonderende succes bestaat sedert kort ook de Eroica Primavera (Eroica van de lente) die plaats heeft de eerste zondag van mei.

Praktische informatie

Plaats: Piazza Ricasoli in Gaiole in Chianti (google maps)

Officiële website Eroica: www.eroica.it

overnachten klein Overnachten in en rond Gaiole in Chianti > aanbod en prijzen

 

bekijk ook

Ontdek Toscane per fiets met The Cycle Trip

Toscane is een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Of je nu de koersfiets of de mountainbike …