Figline Valdarno en omgeving

piazza ficino Figline
Centrale plein Piazza Ficino

Figline Valdarno, gelegen in de Provincie Firenze, is een kleine gemeente  waar ieder jaar opnieuw van mei tot oktober veel toeristen verblijven omwille van zijn centrale ligging als uitvalsbasis voor het bezoeken van andere steden zoals Firenze, Arezzo, Siena, … en streken zoals de Chianti streek en de streek rond Montepulciano.

In Figline Valdarno heb je de camping Girasole, één van de mooiste campings van Toscane, voor velen zelfs de mooiste. In de zomermaanden tref je er bijna evenveel Nederlanders als Italianen aan.

Hieronder vind je de verschillende aanbieders van de camping alsook hun prijzen

Selectcamp Bekijk prijzen
 Booking.com Bekijk prijzen
 Canvas Holidays Bekijk prijzen
 Eurocamp Bekijk prijzen
SuncampBekijk prijzen
GustocampBekijk prijzen

Figline Valdarno is tevens de plaats waar Sting, de ex zanger van The Police, zijn 16de eeuwse villa Il Palagio met bijhorende wijn- en olijfboomgaarden heeft.

Sting Figline
Sting bij de opening van zijn bio winkel in 2009

Sedert kort kun je ook biologische produkten afkomstig van zijn domein, kopen in zijn winkel nabij het kasteel. Wie heel veel geluk heeft kan zelfs Sting ontmoeten in het centrum van Figline Valdarno.

Figline Valdarno zelf heeft op het mooie centrale marktplein, het antieke hospitaal Serristori en de antieke villa Casagrande Serristori, feitelijk niet zoveel te bieden maar is wel een bezoek waard en ideaal om na een warme dag van een aperitief of een ijsje te genieten op één van de terrasjes op het centrale marktplein.

 

Geschiedenis:

Reeds in de 11de eeuw was er sprake van een kasteel in de heuvels van San Romolo. De bewoners van dit kasteel daalden meermaals per week af op de oevers van de Arno om hun koopwaar aan te bieden op het zogenaamde grande forum di Figline en stichtten er aldus de gemeente Figline Valdarno.

Het kasteel van San Romolo dat samen met Figline Valdarno onder bewind stond van Arezzo, werd gedurende de oorlog tussen Arezzo en Firenze verwoest door de Florentijnse Republiek en de plaatselijke bevolking werd verplicht om zich te vestigen in Figline Valdarno dat onder bewind kwam te staan van Firenze. Tussen 1353 en 1375 werd de imposante stadsmuur gebouwd waarvan nu nog steeds grote stukken aanwezig zijn.

 

Bezienswaardigheden:

Kerk en convent van San Francesco (Piazza San francesco d’Assisi 10): De kerk werd gebouwd tussen het einde van de 13de en het begin van de 14de eeuw in gotische stijl, het toegangsportaal is evenwel uitgevoerd in renaissance stijl. Het interieur herbergt enkele fresco schilderingen.

Palazzo Pretorio (Piazza Bianco Bianchi): Het paleis dateert uit de 14de eeuw maar werd grotendeels verbouwd aan het begin van de 20ste eeuw toen het werd omgevormd tot gevangenis. Origineel is nog steeds de klokkentoren die gebouwd werd in 1384.

Piazza Marsilio Ficino: Dit plein werd genoemd naar de filosoof en humanist die leefde in Figline Valdarno tussen 1433 en 1499. Het plein wordt begrensd aan de noordzijde door het antieke hospitaal Serristori en aan de zuidzijde door de kerk Pieve di Santa Maria. De open galerijen die zich voor de woningen bevinden werden toegevoegd in de 15de eeuw.

Het centrale plein Marsilio Ficino

villa casagrande FiglineVilla Casagrande Serristori (via Giovan Battista di Puglia 61): Deze prachtige versterkte villa werd gebouwd aan het einde van de 14de eeuw door notaris Ser Ristori. De villa had een belangrijke artistieke rol voor Figline Valdarno en werd het toneel voor belangrijke ontmoetingen tussen artiesten, filosofen en humanisten. De villa heeft een mooie tuin in Italiaanse stijl die wordt afgesloten door overblijfselen van de versterkte stadsmuren. Let ook op de middeleeuwse toren!

De villa doet momenteel dienst als hotel en bezit ondermeer een kuuroord, restaurant, winkel met verkoop van typische produkten en privé kliniek. Je kunt evenwel vrij de tuin en de binnenpleinen van de villa bezoeken wat dan ook ten zeerste aangeraden is.

Gaville en omstreken: Het platteland rond Gaville, San Martino, Brollo en Palagio is op enkele kilometers afstand van het centrum van Figline en leent zich uitstekend voor wandelingen of fietstochten (voor de geoefende fietser!). In San Martino wandel je zelfs tussen de cipressen, olijfbomen en wijngaarden die toebehoren aan Tenuta Il Palagio, het wijndomein van Sting.

De beste vakantiehuizen in de streek van Figline Valdarno

Figline praktisch:

coop FiglineSupermarkt Coop: buiten het centrum van Figline zijn er heel wat winkels, voor voedingswaren kun je het best terecht in de recent vernieuwde Coop in de via Ungheria n° 8. In de zomermaanden is deze supermarkt tevens open op zondagvoormiddag tot 14.00.

Wekelijkse markt: iedere dinsdagvoormiddag tot 14.00 uur heeft in het centrum van Figline Valdarno de wekelijkse markt plaats, je vindt er naast voedingswaren onder andere kledij, huishoudartikelen en locale produkten.

Treinstation: vanuit Figline vertrekken meerdere treinen per uur naar Firenze en Arezzo. De rit duurt slechts een 20tal minuten. Bovendien is er een grote gratis parkeerplaats aan de achterkant van het treinstation waar je zonder problemen de auto achter kunt laten.

Terrasjes: vanaf mei plaatsen de verschillende restaurants en cafés tafels en stoelen op het centrale markplein Piazza Marsilio Ficino waardoor je tot ‘s avonds laat lekker buiten kunt eten en drinken. Bovendien is er in juli en augustus tevens live muziek te beluisteren.

Outlet mode winkels: In de buurt van Figline Valdarno bevinden zich maar liefst 3 outlet villages, dit zijn shoppingcentra van de mode waar bekende luxemerken tegen fabrieksprijzen worden aangeboden. Je kunt er kortingen tot wel 70% aantreffen. Ideaal om te bezoeken op een regenachtige dag. De merken zijn onder andere Versace, Gucci, Prada, Bulgari, Hermes, Armani, …

toeristische dienst klein Dienst Toerisme: Palazzo Pretorio – Piazza San Francesco,

tel (0039) 055 951 569

overnachten klein

 Vakantie accommodaties in en rond Figline Valdarno: Prijzen en aanbiedingen

 

Meer info in het Engels of Italiaans over de belangrijkste monumenten en kerken vind je terug op volgende link > kerken Figline

 

bekijk ook

sagra del fungo porcino

Lekker eten op de sagra del fungo porcino

Je reis in Toscane is niet volmaakt als je niet hebt deelgenomen aan één van …