Home » Chianti streek » Het kleine Chianti stadje Gaiole in Chianti

Het kleine Chianti stadje Gaiole in Chianti

Gaiole in Chianti maakt samen met Castellina in Chianti, Castelnuovo Berardenga en Radda in Chianti deel uit van de 4 Chianti Classico stadjes die liggen op het grondgebied van Siena. De omgeving van Gaiole in Chianti wordt beschouwd als het mooiste wat de Chianti streek te bieden heeft. Gaiole in Chianti is tevens het centrum van de historische wielerwedstrijd Eroica die jaarlijks plaats heeft begin Oktober.

Ligging

Gaiole in Chianti ligt op 30 km van Siena, op 57 km van Arezzo en op 70 km van Firenze

Geschiedenis

Gaiole in Chianti is ontstaan als marktplein op de belangrijke handelsweg tussen de Chianti en de Valdarno streek in de nabijheid van de kastelen van Vertine, Montegrossi en San Donato in Perano. Het was hier dat de kasteelheren naar afzakten om hun waar te kopen. Zijn strategische ligging zorgde er al snel voor dat Gaiole in Chianti uitgroeide tot een echt dorp.

Het centrale plein Piazza Ricasoli met de Chianti haan
Het centrale plein Piazza Ricasoli met de Chianti haan

In de 14de eeuw werd het zelfs opgenomen in de Lega del Chianti waardoor het een belangrijke rol kreeg in het verdedigen van het Chianti grondgebied in tijden van oorlog. Na WO II kreeg Gaiole in Chianti, zoals bijna alle landelijke dorpjes en stadjes, te maken met een leegloop. De bevolking verhuisde naar de nabijgelegen steden Firenze en Siena.

Gelukkig werden de talrijke prachtige verlaten rustieke boerenwoningen kort erna herontdekt en gerenoveerd en de meesten omgevormd tot agritoerisme. Gevolg hiervan is dat er op het grondgebied van Gaiole in Chiante een zeer groot aanbod is aan vakantiehuizen en agriturismi.

Bezienswaardigheden

Centrum Gaiole in Chianti

Het centrum van Gaiole in Chianti is eigenlijk zeer klein en terug te brengen tot het plein Piazza Ricasoli dat een trapeziumvormig grondplan heeft dat duidelijk verwijst naar zijn originele functie van marktplaats en waar de oorspronkelijke verbindingsweg van de Chianti naar de Valdarno nog steeds doorloopt (via Bettini Ricasoli). Langs dit plein staan enkele fraaie 18de en 19de eeuwse paleizen.

De belangrijkste kerk is de Chiesa di San Sigismondo (gelegen achter het plein Piazza Ricasoli langs de SP 408 di Montevarchi) en is uitgevoerd in een neogotische stijl. De kerk werd pas in 1959 ingewijd en de voorgevel werd nooit afgwerkt.

voorgevel kerk San Sigismondo
voorgevel kerk San Sigismondo
interieur kerk San Sigismondo
interieur kerk San Sigismondo

In de omgeving

De omgeving rond Gaiole in Chianti is feitelijk veel interessanter om te bezoeken en heeft een groot aanbod aan kastelen waaronder het castello di Ama, castello di Brolio, castello di Meleto en castello di Vertine. Deze laatste is feitelijk een klein versterkt pittoresk dorpje waar de tijd precies is blijven stilstaan.

kastelen in de buurt van Gaiole in Chianti
kerkjes en kastelen in de buurt van Gaiole in Chianti

In Badia Coltibuono kun je de 11de eeuwse ex abdij met aanpalende rustieke boerenwoningen bezoeken die nu deel uitmaakt van een wijnresort en waar je kan blijven overnachten (meer info).

De voormalige abdij Badia Coltibuono
De voormalige abdij Badia Coltibuono

Natuurlijk is het ook simpelweg heerlijk om langs de kronkelende straatjes de omgeving te verkennen, de beste indruk krijg je met de fiets, te voet of met een vespa.

De historische wielerwedstrijd Eroica

Eénmaal per jaar, gewoonlijk het eerste weekend van Oktober, wordt Gaiole in Chianti overspoeld door wielertoeristen die deelnemen aan de historische wielerwedstrijd Eroica. Voor deze gelegenheid dossen de deelnemers zich uit in hun antieke wielertenue om de ongeasfalteerde wegen, zogezegde strade bianche, met een antieke fiets te bekampen.

deelnemers Eroica aan de startplaats in Gaiole in Chianti
deelnemers Eroica aan de startplaats in Gaiole in Chianti

Start- en aankomstplaats is het plein Piazza Ricasoli waar om 05.00 de eerste deelnemers reeds vertrekken. Ben je een wielerliefhebber en verblijf je in de buurt dan moet je dit prachtige spektakel zeker komen waarnemen. Overal in het centrum staan tevens kraampjes opgesteld met allerlei fietsonderdelen, truitjes, … (meer info)

Sedert kort is er ook een winkeltje op het plein Ricasoli waar je vooral fietstruitjes van de eroica kunt kopen en dat de sfeer van vroeger uitstraalt.

Praktische informatie

toeristische dienst klein

 Dienst toerisme: Via Ricasoli 18, tel. 0577 749411
overnachten klein

Overnachten in en rond Gaiole in Chianti > aanbod en prijzen

 

bekijk ook

Sarteano in de Val d’Orcia streek

Sarteano is een klein dorpje in de beroemde Val d’Orcia streek. Het is niet zo …