Home » Chianti streek » Kastelentocht 1: Pieve di Spaltenna – Vertine – Uliveta – San Donato in Perano – Villa Vistarenni

Kastelentocht 1: Pieve di Spaltenna – Vertine – Uliveta – San Donato in Perano – Villa Vistarenni

Deze wandeltocht in de Chianti streek passeert voorbij de kastelen Spaltenna, Vertine, San Donato in Perano en Villa Vistarenni.

aanduiding van de verschillende routes
de tocht is aangeduid in het bruin

Vertrekpunt van deze wandeltocht is Gaiole in Chianti, één van de Chianti Classico stadjes in de regio Siena. Vanuit het plein Piazza Ricasoli nemen we de SP408 di Montevarchi richting Montevarchi en net na de kerk San Sigismondo slaan we in naar links richting Vertine.

De straat begint dadelijk te stijgen en weldra komen we aan het kasteel en het kerkje Pieve di Spaltenna. Dit versterkte rustieke kerkje behoorde reeds sinds de 11de eeuw toe aan de abdij Battistero di San Piero in Avenano.

Het kasteel Castello di Spaltenna is sinds enkele jaren een 5 sterrenhotel met spa, er is ook een restaurant en pizzeria waar je ook als niet gast iets kan eten.

kasteel van Spaltenna
het kasteel van Spaltenna
Castello di Spaltenna Gaiole in Chianti
De binnenkoer van het kasteel van Spaltenna

We keren terug tot aan de weg naar Vertine en komen na anderhalve kilometer aan bij het prachtige Vertine. Dit versterkte middeleeuwse kasteel dateert uit 1013 en kwam in 1035 in handen van de familie Ricasoli die tot op heden nog steeds eigenaar is.

Het kasteel werd in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid en is altijd één van de meest strategische punten van de Chianti streek geweest en daarom meermaals aangevallen door de Florentijnse troepen.

het prachtige Vertine vanuit de hoogte
het prachtige Vertine vanuit de hoogte
opvakantienaartoscane-Vertine 01
Vertine met zijn middeleeuwse toren

Vanuit Vertine blijven we de straat volgen en komen weldra op de strade bianche terecht, hoofdonderwerp van de inmiddels legendarische retro wielerronde Eroica. Dit stuk strade bianche wordt Uliveta genoemd omdat de straat geflankeerd wordt door olijfbomen.

Na enkele minuten bereiken we San Donato in Perano. De eerste vermeldingen van dit kasteel gaan terug tot 995 maar wordt pas in 1136 als kasteel beschreven. Het huidige aanzien is veeleer van een 17de eeuwse villa maar in het interieur zijn nog volop sporen uit de middeleeuwen te zien.

het kasteel San Donato in Perano
het kasteel San Donato in Perano vanuit de hoogte
San Donato in Perano Gaiole in Chianti
de omgeving rond San Donato in Perano

Niet veel verder dan San Donato in Perano eindigt de strade bianche en slaan we in naar links richting Radda in Chianti, weldra zien we een bord richting Villa Vistarenni, laatste kasteel van deze kastelenroute.

villa Vistarenni
villa Vistarenni

Deze prachtige 17de eeuwse villa had ooit het uitzicht van een 11de eeuws kasteel maar werd in de loop der eeuwen meermaals uitgebreid en verbouwd tot zijn huidige aanzien. Ook villa Vistarenni is een luxe hotel waar je niet alleen kan overnachten maar ook een bezoekje kan brengen aan de wijnkelders en de enotheek.

Villa Vistarenni Gaiole in Chianti
de prachtige voorgevel van villa Vistarenni

Na een bezoek aan de villa keren we terug richting Gaiole in Chianti waar we kunnen uitrusten op één van de terrasjes.

Meer kastelenroutes in de Chianti!

 

bekijk ook

Fietstocht vanuit Gaiole in Chianti naar Siena

Deze fietstocht van ongeveer 60 km vertrekt en eindigt in het Chianti Classico stadje Gaiole …