Home » Chianti streek » Kastelentocht 2: Tornano – Morelline – Cacchiano – Monte Lodoli

Kastelentocht 2: Tornano – Morelline – Cacchiano – Monte Lodoli

Deze wandeltocht in de Chianti streek passeert ondermeer de kastelen Tornano, Morelline, Cacchiano en de villa Monte lodoli

aanduiding van de verschillende routes
de route is in het rood aangeduid

Vertrekpunt van deze wandelroute is het restaurant Osteria della Passera op de SS 408 richting Siena. We nemen het privé straatje naar rechts en steken het riviertje over tot we aan het kasteel van Tornano komen via een steil weggetje.

Dit middeleeuws kasteel wordt voor het eerst vernoemd in teksten over het klooster van Coltibuono in de 2de helft van de 11de eeuw. In 1167 werd het kasteel overwonnen door de troepen van Federico I die het overhandigde aan de familie Ricasoli – Firidolfi. Het bleef echter niet bij deze deze nederlaag, omwille van zijn strategische ligging was het kasteel een constant doelwit van de Senese en de Florentijnse troepen die het afwisselend in hun bezit hadden.

Het kasteel van Tornano
Het kasteel van Tornano

Verdergaand langs de SS408 komen we na een 4tal kilometer aan een splitsing waar we het fel steigende straatje naar links nemen. Eerst passeren we de huisjes van het dorpje Monte San Marcellino maar zien weldra de hoge middeleeuwse toren van het kasteel van Morelline. Het kerkje San Marcellino is één van de oudste kerkjes van de Chianti streek, in de loop der eeuwen werd het kerkje grondig verbouwd en aangepast aan de toen heersende stijl maar er zijn nog voldoende oorspronkelijke middeleeuwse elementen aanwezig.

Na ongeveer 1 km stijgen tussen de cipressenbomen komen we aan het kasteel van Cacchiano dat sedert de 14de eeuw in handen is van een tak van de familie Ricasoli, één van de belangrijkste historische families van Toscane en een belangrijke wijnproducent. Het kasteel werd tot 2 keer toe volledig verwoest: een 1ste keer in 1478 door de Florentijnse troepen en een 2de keer in 1530 door de Senese troepen.

Het kasteel van Cacchiano
Het kasteel van Cacchiano

Het kasteel biedt een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving en bestaat uit gebouwen uit diverse tijdstippen in verschillende bouwstijlen.

Na ons bezoek wandelen we door tot aan de villa Monte Lodoli, een mooie middeleeuwse constructie die meer weg heeft van een boerderij, om tenslotte terug naar onze startplaats terug te keren.

Meer kastelenroutes in de Chianti!

 

bekijk ook

Fietstocht vanuit Gaiole in Chianti naar Siena

Deze fietstocht van ongeveer 60 km vertrekt en eindigt in het Chianti Classico stadje Gaiole …