Home » stadjes en dorpen in Toscane » Kastelentocht 3: Barbischio – Capannelle – Cancelli – Montegrossi – Badia a Coltibuono

Kastelentocht 3: Barbischio – Capannelle – Cancelli – Montegrossi – Badia a Coltibuono

Deze wandeltocht in de Chianti Classico streek passeert ondermeer Barbischio, Capannelle, Cancelli, het kasteel van Montegrossi en de abdij van Coltibuono.

aanduiding van de verschillende routes
de route is aangeduid in het geel

Vertrekpunt van deze wandelroute is Gaiole in Chianti, start- en aankomst van de legendarische retro ronde Eroica dat ieder jaar rond begin oktober duizenden wielerliefhebbers lokt.

Vanuit Gaiole nemen we de straat via G. Marconi richting het pittoreske dorpje Barbischio dat we meteen in de hoogte op een heuvel zien liggen. De huizen staan gegroepeerd rond de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel.

Het pittoreske dorpje Barbischio
Het pittoreske dorpje Barbischio

Na een bezoek aan Barbischio keren we terug richting Gaiole in Chianti en nemen net voorbij het centrale plein een smal straatje waarbij we langs Capannelle passeren. Op de plaats van deze rustieke boerenwoning stond ooit een klein kasteeltje, overblijfselen van de middeleeuwse toren zijn nog steeds terug te vinden in de kelders.

We volgen verder het straatje en komen zo terecht op de SP480 di Montevarchi die we verder bewandelen tot we aan onze rechterzijde een ongeasfalteerd straatje zien dat ons leidt naar overblijfselen van het kasteel van Montegrossi.

Aan het begin van het straatje zien we eerst nog de rustieke boerenwoning Cancelli waar we nog overblijfselen van een middeleeuwse toren kunnen bewonderen maar na enkele honderden meters zien we in de hoogte het kasteel liggen. Via een smal stijgend weggetje in het bos kunnen we dit bereiken.

Montegrossi
de overblijfselen van het kasteel van Montegrossi

Dit voormalige kasteel was gedurende eeuwen gekend onder de naam Montegrossoli en werd voor het eerst vermeld in 1007 in een document behorende bij de abdij van passignano. Omwille van zijn strategische ligging werd het meermaals aangevallen en verwoest door ondermeer de Florentijnse en Senese legers tot het in de 13de eeuw definitief aan zijn lot werd overgelaten.

We keren terug naar de SP480 di Montevarchi en volgen de aanduidingen naar de abdij Badia di Coltibuono. De abdij ontstond als oratorium gewijd aan San Lorenzo aan het einde van de 8ste eeuw. In de 11de eeuw werd het oratorium door de orde van Vallombrosa uitgebreid tot abdij waarop een periode van welvaart volgde voor de kloosterorde.

Politieke onrust en economische crisis echter maakten dat de abdij in verval geraakte tot aan de 19de eeuw wanneer ze terug een economische bloeiperiode kende.

De voormalige abdij Badia Coltibuono
De voormalige abdij Badia Coltibuono

Na het bezoek aan de abdij volgen we de straat SP480 terug tot in het centrum van Gaiole in Chianti.

Meer kastelenroutes in de Chianti!

 

bekijk ook

Het mondaine Porto Santo Stefano

Op de flanken van de berg Monte Argentario in de regio Grosseto bevinden zich 2 …