Home » Chianti streek » Kastelentocht 4: Vertine – Meleto- Rietine – Castagnoli – Starda – Monteluco della Berardenga – Montecastelli

Kastelentocht 4: Vertine – Meleto- Rietine – Castagnoli – Starda – Monteluco della Berardenga – Montecastelli

Deze wandeltocht in de Chianti Classico streek vertrekt vanuit Gaiole in Chianti en passeert ondermeer de kastelen van Vertine, Meleto en Castagnoli, het pittoreske Starda en de overblijfselen van de kastelen van Monteluco della Berardenga en Montecastelli.

aanduiding van de verschillende routes
de route is in het paars aangeduid

Vanuit het centrum van Gaiole in Chianti nemen we de SP408 di Montevarchi richting Molinlungo (dus niet richting Montevarchi) en na enkele honderden meters te hebben gewandeld komen we aan een splitsing waar we even halt houden om te genieten van het mooie uitzicht op het kasteel van Vertine. We nemen het straatje aan onze rechterzijde dat leidt naar het kerkje San Piero in Avenano, één van de weinige voorbeelden van gotische landelijke stijl.

het prachtige Vertine vanuit de hoogte
het prachtige Vertine vanuit de hoogte

We blijven het straatje volgen en komen aan het kasteel van Meleto. Dit kasteel dat van oorsprong 12de eeuws is, werd grotendeels verbouwd in de 17de eeuw in barokke stijl, de 2 cylindrische torens op de hoeken dateren uit de 15 de eeuw. Dit stijlvolle kasteel behoorde ooit toe aan de rijke familie Ricasoli.

Het wijndomein Castello di Meleto
Het wijndomein Castello di Meleto

We wandelen verder en passeren eerst Rietine om tenslotte aan het kasteel van Castagnoli te komen. Dit kasteel werd in 1104 geschonken aan de abdij Abbadia di Coltibuoni en werd in 1479 bezet door de Senese troepen. Zijn huidige aanzicht verwijst nog duidelijk naar dat van een kasteel alhoewel een beetje fantasie vereist is.

Na een bezoek aan Castagnoli blijven we de sterk hellende straat volgen tot we aan het gehuchtje Starda komen dat naast zijn pittoreske uiterlijk over een prachtig uitzicht beschikt. We blijven stijgen op de flanken van de berg Monteluco, de hoogste berg van de Chianti streek, tot we tenslotte aan het kasteel Monteluco della Berardenga aankomen. Fervente fietsliefhebbers die graag klimmen moeten zeker deze klim bedwingen, een leuke route is deze vanuit Cavriglia > meer info.

Het kasteel van Monteluco was één van de belangrijkste in de middeleeuwen juist omdat het op de grens ligt tussen Siena en Firenze. Het kasteel veranderde dan ook verschillende keren van eigenaar. Helaas zien we tegenwoordig enkel resten van dit ooit zo belangrijke kasteel.

Starda
Het pittoreske Starda

Vanop de top van de berg dalen we af richting San Gusmé en Castelnuovo Berardenga. Na enkele honderden meters nemen we het straatje naar rechts dat ons brengt tot in Montecastelli, een kasteel daterende uit het begin van de 13 de eeuw dat eveneens toebehoorde aan de familie Ricasoli. Van het kasteel zijn nog maar enkele resten overgebleven, het kende immers een woelige geschiedenis.
In 1391 kwamen de bewoners op tegen het bewind van de Florentijnen waardoor het gedeeltelijk verwoest werd. Hierop kwam het in handen van Senese troepen die het echter in 1478 met de grond gelijk maakten waarna het nooit meer werd opgebouwd.

Meer kastelenroutes in de Chianti!

 

bekijk ook

Fietstocht vanuit Gaiole in Chianti naar Siena

Deze fietstocht van ongeveer 60 km vertrekt en eindigt in het Chianti Classico stadje Gaiole …