La Befana de Italiaanse Sint Niklaas

Hoe vreemd het voor ons Belgen en Nederlanders ook mag klinken: Sint Niklaas als kindervriend die op 6 december samen met zijn hulppieten snoep en cadeautjes naar de kinderen brengt, bestaat helemaal niet in de Zuiderse landen.

Italianen kijken nogal raar op wanneer ik over deze goede man vertel, de Spanjaarden nog meer omdat de Sint volgens onze traditie en legende rechtstreeks uit Spanje met de boot komt.

Hebben de Italianen dan geen heilige of kindervriend die snoep en cadeautjes brengt? Jawel, namelijk La Befana, een goede brave heks die op 6 januari de dag van de 3 koningen, de kinderen bezoekt.

Op 5 januari hingen de kinderen aan de schouwmantel een lege kous op die dan ’s nachts door La Befana gevuld werd met snoep. Ik schrijf hing op want tegenwoordig vind je in alle supermarkten voorverpakte kousen van de grootste snoepproducenten waar dan naast snoep ook een klein cadeautje inzit.

 

De thema’s superhelden, Star Wars, The Simpsons en Pokemon zijn de laatste jaren enorm in trek. Ook Ferrero met zijn chocolade eitjes Kinder Sorpresa en Kinder Bueno is erg populair, bij hen kan je de kous zelf vullen.

In de kleinere stadswinkeltjes vind je minder de standaardkousen terug maar meer de ambachtelijke en bij sommigen zelfs nog in jute.

Befane in de etalages van een stadswinkel

Net zoals bij ons kinderen al lang op voorhand uitkijken naar de komst van de Sint is dit voor Italiaanse kinderen een feest. Ben je echter stout geweest gedurende het jaar dan ga je niet in de zak maar krijg je carbone, letterlijk vertaald houtskool maar in kindertaal zijn dit zwarte snoepen in de vorm van houtskool.

 

Geschiedenis van La Befana

Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van La Befana maar het meest aangenomen is dat de 3 koningen op hun tocht naar het kindje Jezus een oude vrouw tegenkwamen aan wie ze informatie vroegen. Omdat deze zo vriendelijk was vroegen de 3 koningen haar om hen te begeleiden en de cadeautjes aan Jezus te overhandingen.

De oude vrouw weigerde maar had daar achteraf zoveel spijt van dat ze op eigen initiatief aan de huizen ging aanbellen om snoep en geschenkjes aan de kinderen te geven.

Geleidelijk aan begon de oude vrouw steeds meer op een heks te gelijken en kwam er ook een bezem bij die zou verwijzen naar de komst van een nieuwe periode, een nieuw jaar dus.