Siena

Inleiding

Siena is de hoofdstad van de gelijknamige Provincie en is na Firenze de meest bezochte stad van Toscane. De historische binnenstad staat sinds 1995 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

De grandeur van deze prachtige stad die eeuwen de strijd aanging met Firenze, is waar te nemen in de dom van Siena, de talrijke paleizen, kerken en pleinen die het middeleeuws stratenpatroon kenmerken. Het centrale Piazza del Campo is één van de mooiste en grootste pleinen van Italië en vormt ieder jaar opnieuw het decor voor de historische paardenrace de “Palio di Siena“.

Een ander primaat van Siena is dat het ieder jaar opnieuw de meest leefbare stad van Toscane is en tevens hoog op het lijstje staat van meest aangename en leefbare steden van Italië. Tenslotte heeft Siena tevens als decor gefigureerd voor talrijke films waaronder de bekendste “Tea with Mussolini”, James Bond “Quantum of Solace” en “Letters to Juliet”.

 

Te bezoeken

Cattedrale di Santa Maria Assunta: Met de constructie van de dom werd begonnen rond 1136 en voltooid in 1370. De dom is één van de grootste kathedralen van Italië en is uitgevoerd in Romaans – gotische stijl. In de 14de eeuw bestonden plannen om de kerk uit te breiden met een nieuw schip om aldus de grootste kerk van de Christelijke wereld te worden. Deze plannen werden echter opgeborgen nadat de pest van 1348 het inwonersaantal tot de helft had gehalveerd.

Sporen van de voorziene uitbreiding zijn nog ter plaatse te zien. De dom wordt gekenmerkt door de afwisseling van zwarte en witte marmer en de rijke decoratie. In het interieur vindt u beelden van de kunstenaars Nicola Pisano, Michelangelo en Donatello. Verder een prachtige ingelegde vloer en een frescocyclus door Pinturicchio.

Tickets voor de ingang kun je online kopen via Getyourguide.nl > meer info

 

Piazza del Campo: Het prachtige schelpvormige plein Piazza del Campo ligt op de plaats van een oud Romeins forum en kreeg zijn huidige aanzicht in 1293. Langs het plein staan prachtige paleizen waarvan de indrukwekkendste het “Palazzo Pubblico” en de “Torre del Mangia” zijn. In het Noorden van het plein staat de fontein “Fonte Gaia” die dateert uit het begin van de 15de eeuw. De huidige fontein is een 19de eeuwse kopie.

 

Palazzo Pubblico: Het gotische Palazzo Pubblico werd voltooid in 1342 en doet nog steeds dienst als stadhuis. De klokkentoren, gebouwd tussen 1138 en 1148, heeft een hoogte van 102 meter en is daarmee de op één na hoogste toren van Italië. Zowel het stadhuis als de klokkentoren zijn opengesteld voor het publiek.

 

Chiesa di San Domenico: De enorme San Domenico kerk werd uitgevoerd tussen 1226 en 1465 in een streng gotische stijl. In 1465 werd de kapel voor Catharina van Siena, de beschermheilige van Siena, gebouwd om er haar gebalsemde hoofd te herbergen. Dit relikwie bevindt zich in een verguld tabernakel op het altaar van de desbetreffende kapel.

 

Palazzo Piccolomini: Dit prachtige paleis in renaissance stijl werd gebouwd in 1469 door de architect – bouwmeester Bernardo Rossellino voor de familie Piccolomini.

Tip! Met de Siena Pass kun je de kathedraal, de cryptes, het palazzo Piccolomini, de doopkerk en het operamuseum gedurende 3 dagen bezoeken. Een ticket kun je online kopen via getyourguide.nl > meer info

 

Evenementen

Het belangrijkste evenement is ongetwijfeld de “Palio di Siena“, een historische paardenrace op de “Piazza del Campo”. Gans het jaar door organiseren de verschillende contrades uit de stad festiviteiten, bals, kaartingen, tombola en dergelijke om geld in te zamelen om de professionele ruiter te kunnen betalen die hun paard naar de overwinning moet helpen.

Historische paardenrace “Palio di Siena”

De race zelf duurt nog geen 2 minuten maar wordt voorafgegaan door de inzegening van het paard, de parade door het historisch centrum, … De race heeft plaats op 2 juli en op 16 augustus en lokt duizenden bezoekers van over heel de wereld.

 

Gerechten

Siena heeft een rijke geschiedenis wat betreft de keuken. Tal van recepten zijn er ontstaan en zijn ondertussen deel gaan uitmaken van de typische Italiaanse keuken. De belangrijkste zijn:

  • Pici: een dikke spaghetti die op artigianale wijze is gemaakt en meestal wordt opgediend met een vleessaus
  • Panforte: een soort ronde peperkoek die in verschillende variantes bestaat
  • I ricciarelli: ovaalvormige amandelkoekjes

 

Hoe Siena bereiken?

Het centrum van Siena is het best te bereiken met de auto of met de bus, het treinstation is iets buiten het centrum gelegen dus iets minder aangewezen.

Met de auto: 

  • Vanuit Firenze: wie vanuit Firenze komt kan het best aan Firenze Impruneta de autoweg Firenze Siena nemen.
  • Vanuit Figline Valdarno: wie vanuit Figline Valdarno komt heeft verschillende mogelijkheden, de snelste is die langs Ambra, iets meer dan een uur. Vanuit Figline neem je de SS69 tot aan Levane, neem vervolgens de strada statale Val d’Ambra tot aan Colonna del Grillo, vervolgens de SS73 richting Siena. De weg die ik persoonlijk de mooiste vind is deze langs Gaiole in Chianti, vanuit Figline rijd je langs de SS69 naar San Giovanni Valdarno van waaruit je steeds de riching Siena volgt. Je moet wel rekenen op een rit van ongeveer 75 minuten maar het loont de moeite.
In en rond Siena zijn er voldoende parkeerplaatsen om de auto achter te laten, op volgende site vind je een ruim overzicht van de plaatsen met bijhorende tarieven en plaatsaanduiding > sienaparcheggi.com

 

Met de bus:

voor wie zich in Firenze bevindt is het best de direkte buslijn naar Siena te nemen, de busmaatschappij is Sita en de vertrekplaats is in Via Santa Caterina da Siena 15/r nabij het treinstation Santa Maria Novella. Een enkele reis kost ongeveer € 7,20. Meer info over de uren vind je hier > uurrooster Firenze Siena

 

Praktische info

toeristische dienst klein Dienst Toerisme Siena – Ufficio informazioni turisti APT

Adres: Piazza Campo 56

Openingsuren: 08.30-13.00 en 15.00-19.00 (gesloten op zaterdagmiddag en zondag)

Telefoon: (0039) 577 280 551

Email: infosiena@terresiena.it

Website: www.terresiena.it (Engels en Italiaans)

overnachten klein Overnachten in Siena:

 

Bekijk de beste vakantiehuizen in en rond Siena

 

bekijk ook

Sarteano in de Val d’Orcia streek

Sarteano is een klein dorpje in de beroemde Val d’Orcia streek. Het is niet zo …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.