Zelf een reisblog maken

Ben je net als ik gek op reizen en droom je er van om daar ooit van te kunnen leven dan is het bijhouden van een reisblog een ideale mogelijkheid. Reizen doe je namelijk altijd vanuit het hart en wat is er leuker dan je ervaringen, belevenissen, verhalen te delen met andere reisliefhebbers?

Is het niet heerlijk als je aan je reisblog een centje kunt verdienen om je reizen te betalen of beter nog als je van je reisblog kunt leven?

Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi maar dit resultaat kun je niet dadelijk bereiken. Er is heel wat hard werk, doorzetting en veel geduld voor nodig.

In dit artikel geef ik je geen tips om op korte termijn veel geld te verdienen maar wel enkele tips om je op weg te helpen om een succesvolle reisblog te maken.

Hoe start je een reisblog?

Stap 1: domeinnaam kiezen en registreren

Eerst en vooral heb je dus een domeinnaam (Url) en een hosting (ruimte op de server) nodig. Kies een naam die zo goed mogelijk bij jezelf of bij je niche past.

Er zijn ontzettend veel bedrijven die een hostingpakket aanbieden waarbij zij zelf de domeinnaam registreren, enkele voorbeelden zijn one.com en godaddy.com

Stap 2: CMS systeem kiezen

Eens je domeinnaam geregistreerd is kun je starten met de opbouw van je reisblog, hiervoor heb je een Content Management System (kortweg CMS genoemd) nodig. Hiermee kun je artikels toevoegen, menu’s opstellen, …

De bekendste zijn WordPress, Joomla en Drupal. Deze zijn bovendien gratis en zeer gebruiksvriendelijk. Ik zelf gebruik WordPress die van alle 3 het meest gebruikt is.

Stap 3: Thema kiezen

Nadat je je CMS hebt geïnstalleerd kun je een geschikt thema kiezen. Standaard wordt er al een thema op je website geplaatst waar je al heel wat mee kan maar als je een specifiek thema wil dan koop je die best aan. Gewoonlijk is dit voor 1 jaar.

Enkele voorbeelden van aanbieders van thema’s zijn elegantthemes en themesforest

Artikels of blogpost schrijven

Nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je eindelijk klaar voor je eerste artikel of eerste blogpost. Enkele belangrijke tips zijn de volgende:

  • schrijf artikels van minimum 300 woorden: hoe meer inhoud je artikels hebben hoe hoger ze door de zoekmachines worden gerankt
  • voeg foto’s toe: een artikel zonder foto’s is niet echt aantrekkelijk en veel bezoekers doen dan ook geen moeite om dit te lezen

  • splits tekst op: schrijf geen lange zinnen maar splits de tekst op in kortere stukken (alinea’s) waardoor het veel overzichtelijker wordt en prettiger lezen is voor je bezoeker.
    Ik raad aan om alinea’s van maximum 6 regels toe te passen. Ook hier geldt dat je lezer zal afhaken als hij een blok tekst te zien krijgt van bijvoorbeeld 10 regels.
  • Koppen en tussenkoppen gebruiken: gebruik titels en ondertitels in je artikels die je tekst gemakkelijker laten lezen en eveneens een duidelijker overzicht geven. Lezers gaan soms op zoek naar bepaalde info in een artikel, zeker als het lange artikels zijn en titels en ondertitels helpen daarbij.

  • probeer op een vaste dag te schrijven: probeer een vast ritme in het schrijven van je artikels vast te leggen. Dit zorgt voor vertrouwen bij je lezers wanneer ze weten wanneer ze weer een nieuw artikel van je mogen verwachten.
    Dit helpt ook voor de zoekmotoren als ze activiteit zien dan hechten ze daar meer belang aan en kom je hoger in de rangschikking.

Geld verdienen met je reisblog

Heb je veel inhoud en bijgevolg ook veel bezoekers dan kun je er aan denken om geld te beginnen verdienen met je reisblog.

Hoe kun je nu geld verdienen met je blog vraag je je waarschijnlijk af? Hier bestaan er verschillende manieren voor. De belangrijkste voorwaarde is wel dat je pas geld zult beginnen verdienen als je voldoende inhoud hebt en dus ook bezoekers.

Heb je maar een paar tiental bezoekers per dag dan zul je niets verdienen en zul je ook niet worden toegelaten bij de meeste affiliatie netwerken (zie verder).

Vermijd dus artikels of video’s met de titel al slapend rijk worden. Dit bestaat simpelweg niet. Een reisblog maken en bijhouden is een werk waar je constant mee bezig moet zijn.

Hieronder vind je een aantal manieren om geld te verdienen met je reisblog:

Google adsense programma

Google heeft een programma, adsense genoemd, waarbij zij advertenties op je website plaatsen. Je kiest zelf waar je dit plaatst (header, footer, zijbalk, bovenaan artikel, …) en ook de grootte van het reclameblokje. Telkens een bezoeker op de advertentie klikt krijg je een kleine vergoeding die kan gaan van €0,05 tot wel €20 afhankelijk van de soort reclame die google op je pagina plaatst.

advertentie van google adsense in de rechter zijbalk

Affiliatie programma’s

Je kunt je aansluiten bij een affiliatie programma (affiliate marketing genoemd) waarbij je een link of een banner plaatst van een adverteerder op je reisblog. Dit kan bijvoorbeeld een aanbieder van vakantiehuizen of van reiskledij zijn.

Telkens een bezoeker daar op klikt komt hij rechtstreeks op de pagina van de adverteerder terecht en gebeurt er dan een verkoop of een boeking dan krijg je daar commissie op. Er zit namelijk een trackingcode in de link of in de banner waardoor de adverteerder kan zien dat de bezoeker op hun site is terechtgekomen via jouw reisblog.

Bij de affiliatie programma’s kun je zelf de adverteerders kiezen. Je wordt echter niet zomaar toegelaten, de adverteerder kijkt eerst of je wel voldoende bezoekers hebt en dus iets kan bijdragen voor hen. Ook kijken ze na of je reisblog wel relevant is en iets te maken heeft met hun activiteit. Een samenwerking met een adverteerder van dierenvoeding bijvoorbeeld zal weinig zin hebben.

De bekendste affiliatie programma’s voor België en Nederland zijn tradetracker, awin en tradedoubler

Bedrijven met eigen affiliatie programma

Een aantal bedrijven zijn zodanig groot dat ze een eigen affiliatie programma, ook wel partner programma aanbieden waar je kan aan deelnemen. Ook hier dien je bij inschrijving een aantal vragen te beantwoorden zoals het aantal bezoekers dat je site maandelijks heeft, over wat je website gaat, enzovoort.

De belangrijkste voor reisblogs zijn:

Betaalde blogposts

Je kan altijd reiskantoren, hotels, restaurants, vakantiehuizen, enzovoort contacteren om een artikel over hun bedrijfje te schrijven tegen betaling. Gewoonlijk plaats je dan een rechtstreekse link naar hun website.

Hoe belangrijker je website is en hoe hoger ze dus scoort in de ranking van de zoekmotoren, hoe meer je kan vragen. Immers hoe meer bezoekers hoe meer je blogpost gelezen wordt en hoe groter de kans wordt dat je bezoekers klikken op de link en terecht komen op de website van degene voor wie je het artikel schrijft.

Voorbeeld van een betaalde blogpost

De belangrijkste reisbloggers worden zelf gecontacteerd maar hebben ook allemaal het stadium van zelf zoeken eerst meegemaakt.

Ook kun je in plaats van geld een voorstel doen om in ruil voor een gratis verblijf, lunch of diner een artikel over hen op je blog te plaatsen.

Zo zie je maar dat er heel veel manieren zijn om met je reisblog geld te verdienen maar besef dat het niet vanzelf komt. Je moet gemotiveerd zijn en constant bezig zijn met het schrijven van blogposts.

 

Tags: